onsdag 12 januari 2011

Sci-fi med Charlton Heston

Den Amerikanske skådespelaren Charlton Heston (1923-2008), som bl.a blev känd för sina heroiska hjälteroller i storfilmer som "Ben-Hur" (1959) och "El Cid" (1961), gjorde bland mängder av andra klassiker även en rad minnes-värda Sci-fi filmer som kom på 60 och 70-talet.
En av dem är fantastiska "Planet of the Apes" från 1968, där Heston med bravur gestaltar en man som nödlandar med sin farkost på en främmande planet.
Ganska snart visar det sig dock att planeten styrs av apor och att det istället omvänt är människan som behandlas som djur i bur.
Denna klassiker som regisserades av Franklin J. Schaffner, skulle även få flera uppföljare. Av dessa medverkade dock Heston endast i tvåan som fick namnet "Beneath the Planet of the Apes" från 1970.

70-talet skulle bli ett händelserikt film-decennium på många fronter, och under dessa år gjorde Heston förutom andra filmer ytterligare två Sci-fi klassiker som båda är sevärda fast på olika sätt.

I "Soylent Green" som kom 1973 med regi av Richard Fleischer, gör Heston rollen som Thorn, en detektiv som lever i ett framtida New York och som i jakten på en mördare gör en fasansfull upptäckt som han inte räknat med.
Den här filmen bjöd på trevliga special-effekter, men den innehöll framför allt ett tankeväckande budskap om hur ett dystert framtida samhälle år 2022 skulle kunna se ut.

Den andra Sci-fi klassikern som kom två år tidigare och som jag f.ö tycker är en av Hestons bästa filmer hette "The Omega Man" och regisserades av Boris Sagal.
I denna sevärda men mörka film som bygger på romanen "I am Legend" av författaren Richard Matheson gestaltar Charlton Heston en man vid namn Robert Neville, som lever sina dagar för sig själv i ett mardrömslikt framtida Los Angeles.
Han verkar nämligen vara den ende som överlevt efter att en kärnvapenkatastrof utraderat allt mänskligt liv på jorden. Men är han verkligen ensam?..

Det har gjorts fyra st filmversioner av denna berättelse. Förutom nämnda film kom "The Last Man on Earth" (1964) med Vincent Price i huvudrollen.
Den tredje filmen; "I am Legend" kom 2007, där Robert Neville gestaltas av Will Smith.
Den fjärde blev en "icke officiell" version, även den från 2007 som fick namnet "I am Omega", och som gavs ut direkt på dvd. Denna film skiljer sig dock på flera punkter från originalet.


I nästa inlägg berättar jag mer om 70-talets filmpärlor!...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar