onsdag 11 juli 2012

Triffiderna anfaller!..

En klassisk Sci-fi rysare som jag tydligt minns från TV när jag växte upp på 70-talet är kultförklarade "The Day of the Triffids" från 1962, om en hotfull växtart från rymden som är på väg att ta över jorden.
Denna spännande film som från början bygger på en roman av John Wyndham, regisserades av Steve Sekely, och i rollistan briljerar skådisar som Howard Keel, Nicole Maurey och Kieron Moore m.fl.
Berättelser med blodtörstiga växter i centrum kan man f.ö även hitta i andra populära produktioner som kommit genom åren, som t.ex "The Little Shop of Horrors" (1960), "Maneater of Hydra" (1967) och senast i den spänningstäta skräckfilmen "The Ruins" från 2008.

"The Day of The Triffids" är bara en i raden av många Sci-fi klassiker från 50 och 60-talet där handlingen kretsar kring främmande livsformer som hotar vår kära jord, men bland många halvlyckade försök från denna epok är detta enligt mitt tycke en av de bättre och mer originella filmerna.
Andra klassiker som tar upp detta domedags-ämne och som gått till historien är t.ex oförglömliga titlar som "The War of The Worlds" (1953), "Invaders from Mars" (1953) och "Invasion of the Body Snatchers" (1956) m.fl.

I rollen som Bill Masen syns Howard Keel, en skådis som ända sedan 40-talet förekommit flitigt i olika filmproduktioner och TV-serier, som t.ex "Show Boat" (1951), "Calamity Jane" (1953), "The War Wagon" (1967) och "Dallas" (1981-91) m.fl.
I "Day of The Triffids" spelar han vid sidan om Kieron Moore hjälten som hela tiden gör vad han kan för att försöka stoppa de ondskefulla växterna, vars population verkar öka oroväckande.

Tonen i denna berättelse är både dramatisk och undergångsmättad vilket jag tycker skänker filmen dess styrka, och att hotet utifrån består av monstruösa växter istället för mer människolika utomjordingar, tycker jag endast bidrar till att denna Sci-fi klassiker blir en av de mest fantasifulla och unika som gjorts.

Det finns även fler filmatiseringar som bygger på Wyndhams bok, var av den ena är en miniserie gjord för Engelska BBC från 1981, och den senaste en miniserie från 2009 med Dougray Scott i huvudrollen som Bill Masen.
Men innan ni bestämmer er för att titta närmare på dessa skulle jag varmt vilja rekommendera alla att avnjuta denna trevliga 60-tals pärla!..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar