fredag 9 mars 2012

The Oscars 2012

Den 26 februari gick den glamorösa Oscarsgalan av stapeln ännu en gång, och som vanligt ägde det glittriga evenemanget rum på Kodak Theatre i Hollywood, Los Angeles.
Röda mattan hade rullats ut för 84:e gången i rad och in gled mängder med filmfolk och skådisar som t.ex Tom Cruise, Colin Firth, Glenn Close, Michael Douglas, Meryl Streep och Christopher Plummer m.fl, för att antingen dela ut pris till andra stjärnor, eller för att själva få äran att motta ett.
Billy Crystal som för nionde gången stod som värd för showen gjorde som vanligt en strålande insats när han med sin sedvanliga humor och med glimten i ögat presenterade kvällens program.

Meryl Streep
Aftonens två stora vinnare blev utan tvekan det fransk-belgiska stumfilms-dramat "The Artist" med regi av Michel Hazanavicius som tog hem hela 5 st statyetter, var av en av dem för Bästa manliga huvudroll (Jean Duardin), samt äventyrsdramat "Hugo Cabret" regisserat av Martin Scorsese som även den fick 5 st, bl.a för Bästa scenografi, Bästa foto samt för Bästa special-effekter.
En Oscar för Bästa kvinnliga huvudroll gick inte helt oväntat till begåvade Meryl Streep för hennes enastående porträtt av Margaret Thatcher i filmen "The Iron Lady" med regi av Phyllida Lloyd, och pris för Bästa originalmanus fick Woody Allen för sin film "Midnight In Paris" med Owen Wilson i huvudrollen.

Personligen tycker jag att kvällens höjdpunkt kom när den legendariske skådespelaren Christopher Plummer blev belönad för Bästa manliga biroll med anledning av komedin "Beginners" regisserad av Mike Millis.
Det är alltid lika roligt när en skådis som Plummer, som har en så pass lång och imponerande karriär bakom sig till slut äntligen får stå
där i strålkastarljuset och ta emot sitt välförtjänta pris.
Denne skådis som idag nått den aktningsvärda åldern av 82 år har genom åren bl.a medverkat i fantastiska filmer som "The Fall of the Roman Empire" (1964), "Sound of Music" (1965) "The Man Who Would Be King" (1975) och i "Jesus of Nazareth" (1977) m.fl.

Oscarsgalan 2012 blev i mitt tycke en riktigt trevlig tillställning med en rad intressanta filmer som presenterades och med många välbekanta ansikten som log ikapp både på scenen så väl som i publikhavet.
Fantastiskt kul att denna årliga tradition funnits ända sedan 1929....


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar