söndag 18 mars 2012

DeMille´s mästerliga show

En klassisk filmregissör och producent som under sina verksamma år gjorde sig känd genom att slå på stort när det handlar om filmskapande var Amerikanen Cecil B. DeMille (1881-1959).
Många av hans största succeér var gigantiska historiska mästerverk som t.ex "Cleopatra" (1934), "Samson and Delilah" (1949) och "The Ten Com-mandments" (1956) m.fl, filmklassiker som var kostsamma att producera och som innehöll mängder med skådespelare och statister.


1952 gav sig DeMille på circuslivet i mästerliga "The Greatest Show on Earth", en film som fort-farande imponerar stort, och som har en rad kända skåde-spelarnamn som t.ex Charlton Heston, Betty HuttonJames Stewart och Dorothy Lamour m.fl i rollistan.
Här skildras hela circusbranschen på ett magnifikt sätt genom ett välskrivet manus, och det är i mitt tycke otroligt trevligt att få se ett färgsprakande mästerverk som detta, speciellt när man vet att det är från det tidiga 50-talet.
"The Greatest Show..." är en fantastiskt välgjord film, och man imponeras stort av allt arbete och all tid som måste ha krävts för att få till en storslagen produktion av den här typen.
DeMille och hans team var förvisso smarta nog att låta inspelningen äga rum vid en äkta circus, nämligen "Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus", ett bolag som startade i Amerika redan 1907, och detta bidrog förstås till att resultatet skulle bli ytterst realistiskt och trovärdigt.

Handling: Cirkusdirektör Brad Braden hyser en stor passion för branschen, men han är samtidigt orolig att publiken ska svika och att det inte ska gå ihop ekonomiskt.
Han anställer därför den firade cirkusartisten The Great Sebastian som dragplåster, trots att detta medför att Bradens flickvän Holly förlorar sin plats som huvudnumrets stora stjärna.
Samtidigt får vi följa clownen Buttons samt en rad andra färgstarka karaktärer som lever för cirkusen och som bidrar till dess trolldom och magi.

Många tycker kanske att cirkuslivet som filmtema idag känns lite förlegat och bortglömt, men enligt mitt tycke är denna värld som klippt och skuren för en intressant berättelse.
Jag menar, här ryms ju både dramatik, äventyr, spänning, action och komik m.m under ett och samma tälttak, och alltsammans sker i en atmosfär som både är magisk och gåtfull!.. kan det bli bättre?..
Det finns även andra filmer med cirkustema som kommit genom åren som är riktigt sevärda.
Några av dessa är t.ex klassiker som "The Circus" (1928), "Trapeze" (1956), "The Big Circus" (1959) samt "Circus of Fear" (1966) m.fl...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar