onsdag 15 februari 2012

Bra komedifilm

När man då och då har turen att ramla över en trevlig komedifilm som går raka vägen in i ens hjärta, och som passar ens egen humor som handen i handsken, ja då blir åtminstone jag på väldigt gott humör.
Vi människor skrattar ju i regel åt olika saker, och som enskild filmskapare är det naturligtvis omöjligt att gynna alla smakriktningar.
Att få en hel biopublik att kikna av skratt är nog troligtvis bland det svåraste som finns!..

Människor har roats av komedifilm i princip lika länge som rörlig film har existerat.
Det hela tog fart redan under stumfilms-eran i början av 1900-talet med legendariska komikerhjältar som Charlie Chaplin, Buster Keaton och Harold Lloyd m.fl, och sedan dess har komedifilmen varit en minst lika populär och viktig genre som det övriga utbudet på marknaden.
Abbott och Costello hette ett populärt komikerpar som startade sin bana inom TV och film redan i mitten på 30-talet.
De nådde kanske aldrig samma stjärnstatus som t.ex Helan och Halvan, men genom odödliga klassiker som "Abbott and Costello meet Frankenstein" (1948) och "Abbot and Costello meet the Mummy" (1955) m.fl i vilka man parodierade klassiska film-monster, lyckades de båda ändå charma massor av filmälskare i olika åldrar.
I filmen "Africa Screams" från 1949, som är en personlig favorit med dessa herrar, gav man sig på Djungel-genren som även den var stor under första halvan av 1900-talet.
Charles Barton regisserade denna skrattetande klassiker med Abbott i rollen som Buzz Johnson och med Costello som Stanley Livington, två fumliga filurer på äventyr i Afrika.
Även den kände lejontämjaren Clyde Beatty medverkade i denna film, i rollen som sig själv.
En "måste se" klassiker enligt mig!..

En rad decennier senare, närmare bestämt på 80-talet skulle ett par komediklassiker av ett helt annat slag få premiär som även de tillhör mina personliga favoritfilmer.
"My Stepmother Is an Alien" (1988), med regi av Richard Benjamin och med perfekta skådisar som Dan Aykroyd, Kim Basinger och Jon Lovitz m.fl i rollistan, är i mitt tycke både en charmig, tänkvärd och kul Sci-fi komedi om en ensamstående pappa (Aykroyd) som förälskar sig i en spännande och vacker kvinna som visar sig vara från en annan planet!..
Många roliga förvecklingar kring detta tema bidrar till att denna film blir en riktigt skön och sevärd 80-tals pärla!..
Dessutom har jag alltid gillat Dan Aykroyd som genom åren även medverkat i minnesvärda kultklassiker som "Ghostbusters" (1984), "Coneheads" (1993) och "Evolution" (2001) m.fl.
Kolla in denna om ni inte redan gjort det!..

En annan 80-tals komedi som jag själv gillar skarpt är "Splash" (1984), regisserad av Ron Howard och med lysande skådisar som Tom Hanks, Daryl Hannah och Eugene Levy i de mest betydande rollerna.
Denna trevliga film som bjuder på både romantik, fantasi och humor i en enda skön mix, handlar om Allen Bauer (Hanks) som råkar kära ner sig i en vacker ung kvinna som inte riktigt är som alla andra.
Som barn räddades han av henne när han var påväg att drunkna och när han nu är vuxen händer samma sak ännu en gång!
Vad Allen dock inte vet är att kvinnan helt enkelt är en sjöjungfru!..
Tom Hanks är vi vana vid att se i en rad storfilmer ur varierande genrer som kommit genom åren.
Själv är jag mest förtjust i hans tidigare filmer då han ofta dök upp i charmiga komedier som denna.
Andra liknande titlar med honom är t.ex "Big" (1988), "The Burbs" (1989) och "Turner & Hooch" (1989) m.fl.
Alltid lika sevärda Daryl Hannah har man även kunnat följa i klassiker som "The Clan of the Cave Bear" (1986), "Memoirs of an Invisible Man" (1992), och "Attack of the 50 Ft. Woman" (1993) m.fl.
Se "Splash" om ni vill njuta av en riktigt skön "Må bra" film!....


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar