tisdag 8 november 2011

Katastrof-filmer del 2.

Det har genom åren gjorts helt fantastiska filmscener som jag tror att många människor gärna tycker om att återkomma till, Kanske för att man imponeras av skådespelarna och deras fantastiska rollprestationer, eller kanske för att en viss scen är så pass tekniskt skickligt gjord, att det ryser i hela kroppen när man ser den.
Personligen tycker jag att en hel del av alla de otroliga katastrof-filmer som skapats under årens lopp innehåller mängder av just sådana scener.

Jordbävningar

Ett vanligt tema i katastrof-filmer är jordbävningar, som i många hårresande filmsekvenser länge varit anledningen till att hela städer gått under och som bidragit till att otaliga människor på vita duken fått sätta livet till.
Endast hjälten och dess närmaste brukar vara de som underligt nog klarar sig ur alla svåra situationer. Bifigurerna och alla statister går det däremot alltid betydligt sämre för. Verkar det hela bekant?..
En av de tidigaste jordbävnings-scenerna på film ägde förmodligen rum i det musikaliska dramat "San Fransisco" från 1936, som regisserades av Woody Von Dike och som byggde på en verklig händelse som inträffade i San Fransisco i början av 1900-talet.
I rollistan hittar man flera välkända namn som Clark Gable, Spencer Tracy och Jeanette MacDonald m.fl.
Andra intressanta klassiker med jordbävnings-tema som sedan följt genom åren är bl.a; "Crack In the World" (1965), "The day the Earth Moved" (1974) samt mycket sevärda "Earthquake" (1974), med bl.a Charlton Heston och Ava Gardner i två av huvudrollerna.

Science fiction

Kombinationen katastrof-film och Science fiction är något som ganska länge varit populärt i filmens värld då det handlar om att skapa berättelser med undergångstema.
1951 kom t.ex George Pal´s mästerliga klassiker "When Worlds Collide", som handlar om en främmande planet som är påväg att kollidera med jorden, ett senario som i så fall skulle innebära slutet för hela mänskligheten.
Några personer som bestämmer sig för att överleva katastrofen bygger därför en rymdraket som ska kunna ta dem till en ny plats att bo på.
I ett par av filmens huvudroller; Richard Derr och Barbara Rush.
I raden av alla Sci-fi produktioner som kom på 50-talet, gjordes även en film med titeln "The Night the World Exploded" från 1957, om ett vetenskapligt team som konstruerar en apparat som kan förutsäga när nästa jordbävning kommer att ske.
Regisserade gjorde Fred S. Sears, och i ett par av rollerna kunde man se skådisar som Kathryn Grant och William Leslie m.fl.
Även filmen "End of the World" från 1977, blev som titeln lyder en nagelbitare med undergångstema.
Här var det dock utomjordingar som var orsaken till det katastrofala.
Regisserat av John Hayes, och med alltid lika sevärde Christopher Lee i en av rollerna.
Andra Sci-fi klassiker med katastrof och undergångstema som kommit genom åren är bl.a; "The War of the Worlds" (1953), "Voyage to the Bottom of the Sea" (1961) och "Meteor" (1979) samt "Night of the Comet" (1984) m.fl.

Vulkanutbrott m,m

Vulkanutbrott har även det varit relativt vanliga inslag i katastrof-filmer under de årtionden som passerat.
I spänningsladdade klassiker som t.ex "Krakatoa, East of Java" (1969) och "St. Helens" (1981), har biopubliken fått bevittna hur människor i filmens värld blir drabbade av naturens ursinniga krafter. Krafter som de sällan lyckas undkomma med livet i behåll.
Även i de två 90-tals filmerna "Vulcano" och "Dante´s Peak" som kom 1997, får man som tittare svart på vitt på vilken enorm förödelse ett omfattande vulkanutbrott kan ställa till med...


fortsättning följer...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar