måndag 26 november 2012

Stilfull klassiker

De som liksom jag växte upp på 70-talet minns kanske en charmig och under-hållande deckarserie som gick på TV och som hette "Hart to Hart" eller "Par i hjärter", med skådisar som Robert Wagner och Stefanie Powers i huvud-rollerna.
Wagner har med sin eleganta stil och karaktäristiska coolhet alltid gjort bra ifrån sig framför kameran enligt mitt tycke, och den filmklassiker jag nu tänkte presentera är definitivt inget undantag...

"A Kiss Before Dying" (1956), med regi av Gerd Oswald och med skådisar som Robert Wagner, Virginia Leith och Jeffrey Hunter m.fl, är en thriller som är spännande och intressant på flera plan.
Dels har regissören enligt mitt tycke gjort ett utomordentligt fint arbete med att skapa filmsekvenser som nästan är i Hitchcocks anda, dels är själva storyn smart uttänkt och välgjord, vilket kanske har att göra med att det hela från början bygger på en bok av ingen mindre än Ira Levin ("Rosemary´s Baby", "The Stepford Wives" m.fl).
Klart är i alla fall att Oswald lyckats regissera en riktigt spännande och sevärd historia som i mitt tycke och i sina bästa stunder faktiskt nästan är i klass med mästerverk som "Vertigo" (1958) och "North By Northwest" (1959), vilket gör denna 50-tals pärla till en av de bättre thriller-filmerna från detta årtionde.

Gerd Oswald som regisserade detta drama arbetade under sin karriär både med TV och film, och förutom att jobba med serier som "Perry Mason" och "Bonanza" m.fl, skapade han även andra klassiker i "thriller"-genren som t.ex "Crime of Passion" (1957) med Barbara Stanwyck i en övertygande roll, samt "Screaming Mimi" (1958) med Anita Ekberg som filmens stora stjärna.

Robert Wagner har man på senare år bl.a kunnat se i populära TV-serier som "Seinfeld" och "Two and a Half Men" m.fl, men man bör definitivt inte glömma bort alla de fina rollprestationer han haft i tidlösa filmklassiker som t.ex "Titanic" (1953), "All the Fine Young Cannibals" (1960), "The Pink Panther" (1963), samt förstås "A Kiss Before Dying" (1956).

1991 gjordes en remake på denna film, med skådespelare som Matt Dillon och Sean Young i de ledande rollerna. Regissören hette då James Dearden.
Men innan ni kollar in den rullen rekommenderar jag varmt att ni först och främst ser originalet!...





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar