lördag 7 april 2012

Long John Silver

Pirat-äventyr på vita duken hade antagligen varit ett minne blott om det inte varit för de populära Pirates of the Carribean-filmerna som dök upp på biograferna för några år sedan.
I dessa kunde vi t.ex se Johnny Depp i toppform som den karismatiske sjörövaren Jack Sparrow, en roll som f.ö passade honom som handen i handsken.
Men den sjörövare som enligt mitt tycke har varit en av de mest färgstarka genom hela filmhistorien är nog ändå Long John Silver från de båda 50-tals äventyren "Treasure Island" (1950) och "Long John Silver" (1954). I dessa två magiska klassiker fullkomligt briljerade Robert Newton i rollen som en bufflig och kufisk pirat som trots sitt råbarkade yttre har ett hjärta av guld.
Byron Haskin regisserade först "Treasure Island" som var en Disney-produktion med stark matiné-känsla, och i rollistan fanns skådisar som Bobby Driscoll, Robert Newton och Basil Sydney m.fl.
I uppföljaren "Long John Silver" fyra år senare fortsatte Byron Haskin samarbetet med Robert Newton, men Bobby Driscoll i rollen som Jim Hawkins hade då blivit utbytt mot en ny ung stjärna vid namn Kit Taylor.
I rollen som Israel Hands kan man i denna film även se Rod Taylor, som är känd från klassiker som "Time Machine" (1960) och "The Birds" (1963).

Handling: I fortsättningen på "Treasure Island" dyker Long John Silver upp igen, när han får nys om att en annan pirat tillfångatagit hans unge vän Jim Hawkins som befann sig på ett fartyg.
Silvers plan består nu i att dels befria sin vän, men han ser även en chans att kunna lägga beslag på fler ädla skatter...

Den äventyrliga berättelsen om "Treasure Island" skrevs redan 1883 av den Skotske författaren Robert Louis Stevenson, en bok som har omvandlats till film otaliga gånger genom hela 1900-talet.
Stevenson var även upphovsman till romaner som t.ex "Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde" (1886), som även den skulle komma att intressera mängder av filmmakare framöver.

Om man som jag älskar filmer som bygger på gamla bokklassiker, ja då är berättelserna om Long John Silver ingenting annat än två smarriga karameller som är väl värda att avnjutas!...

Glad Påsk på er!..


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar